Piekeren

Psychologie

Piekeren

Veel mensen piekeren wel eens, maar wat als de symptomen je overnemen en tegen je werken? Hieronder vertel ik je wat meer over pieker symptomen en wat hoe je het kan behandelen. Heb je vragen of wil je bij mij in behandeling? Meld je dan aan door hieronder op de knop te klikken.

pexels-david-garrison-2128817

Piekeren symptomen

Piekeren is een veelvoorkomend fenomeen waarbij je je bezorgd maakt over gebeurtenissen uit het verleden, heden of toekomst. Het kan gaan om kleine dagelijkse gebeurtenissen, maar ook om belangrijke levensbeslissingen. Piekeren is eigenlijk een vorm van mentaal malen waarbij je gedachten steeds maar blijven rondgaan in een cirkel.

Het is een natuurlijke reactie van ons brein om te proberen problemen op te lossen en situaties te analyseren. Vaak zie ik in de praktijk dat mensen die veel piekeren een goed stel hersenen hebben en een goed cognitieve vermogen hebben.

De keerzijden van een goed stel hersenen, is dat je kracht kan omslaan in een valkuil. De techniek die je gebruikt om veel zaken op te lossen zorgt nu voor een tunnelvisie waar je moeilijk uitkomt. Het piekeren kan zo intens worden dat het je dagelijks functioneren belemmert en je in een vicieuze cirkel van zorgen en angst terechtkomt. Het kan leiden tot gevoelens van angst, stress en somberheid en kan zelfs fysieke klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn of vermoeidheid. Piekeren kan ook je slaap verstoren, waardoor je moe en uitgeput kunt raken. Bovendien kan het je concentratievermogen verminderen en je vermogen om beslissingen te nemen beïnvloeden.

Behandeling

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om symptomen van piekeren te verminderen, zoals mindfulness en ontspanningsoefeningen. Mindfulness kan je helpen om je aandacht te richten op het heden en je gedachten te observeren zonder erdoor meegesleept te worden. Ontspanningsoefeningen, zoals diepe ademhaling en progressieve spierontspanning, kunnen je helpen om lichamelijke spanning te verminderen die vaak gepaard gaat met piekeren. Daarnaast zijn er ook verschillende behandelingsmethoden, die kunnen helpen bij piekeren.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Dit is een behandeling die je kan helpen om anders om te gaan met piekergedachten. In plaats van te proberen de gedachten te stoppen of te verminderen, leer je met ACT hoe je de gedachten kunt accepteren en er minder door beïnvloed te worden.

Je leert bijvoorbeeld om je aandacht te richten op het huidige moment in plaats van op de gedachten. Ook leer je om afstand te nemen van de gedachten en deze te zien als losstaande gebeurtenissen in plaats van als de werkelijkheid. Daarnaast helpt ACT om te ontdekken wat echt belangrijk voor jou is in het leven en hoe je hier actie op kunt ondernemen. Dit kan helpen om de grip op piekergedachten te verminderen en meer in balans te komen.

Een onderdeel van ACT is het vergroten van mindfulness en het inzetten van waarden. Mindfulness helpt om je bewust te zijn van je gedachten en gevoelens, zonder hierdoor meegesleept te worden. Ook bezig gaan met je waarden kan helpen om meer doelgericht te leven en minder te piekeren over de toekomst.

Een andere pijler van ACT is het werken met cognitieve defusie. Dit houdt in dat je leert om gedachten en gevoelens als tijdelijke gebeurtenissen te zien, in plaats van als absolute waarheden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om bewust te kiezen welke gedachten en gevoelens je volgt en welke niet.

ACT biedt een toolbox aan vaardigheden en technieken om meer psychologische flexibiliteit te ontwikkelen en zo piekeren te verminderen. Hiet is een ervaringsgerichte therapie die in deze klacht mijn voorkeur heeft boven CGT. Hieronder kun je meer lezen over Acceptatie en Commitment therapie.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Deze therapievorm kan je helpen om anders te leren denken over piekeren symptomen. Tijdens de behandeling leer je om negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen. Je gaat op zoek naar bewijs om te kijken of de gedachten wel kloppen en leert om ze te vervangen door positievere en realistischere gedachten.

Ook kan het helpen om anders te leren omgaan met situaties die piekergedachten kunnen veroorzaken. Door te leren om anders te denken en te handelen, kan je gevoel van controle toenemen. Je leert om stapsgewijs meer controle over de piekergedachten te krijgen en je gedachten niet de overhand te laten nemen. Door middel van CGT kun je leren om beter om te gaan met piekeren en je gedachten te verminderen.

Een onderdeel van CGT zijn gedragsexperimenten. Hierbij worden de gedachten en overtuigingen actief  onderzocht en getest. Een ander onderdeel van CGT is het leren van ontspanningsoefeningen, zoals progressieve spierontspanning en diepe ademhaling. Dit helpt om lichamelijke spanning te verminderen en zo de effecten van het piekeren op het lichaam te verminderen.

CGT kan een effectieve behandeling zijn bij het verminderen van piekeren door negatieve gedachten en overtuigingen te onderzoeken en te vervangen door realistischere en positieve gedachten. Het is een gestructureerde behandeling die veel onderzocht is en vooral veel gebruikt wordt in de GGZ. Lees hieronder meer over CGT.

In behandeling besteed ik aandacht aan de klacht en verschillende behandelmethode. Ik werk niet volgens een vooraf bepaald patroon, maar kijk per omgeving, persoon en moment wat er nodig is. Hierdoor mix en match ik vaak verschillende methode en technieken, aangepast aan jouw specifieke behoeften en wensen. Symptomen van piekeren is wel degelijk een klacht waar therapie een handje in kan helpen.

Herken je jezelf in deze klachten?

Als je merkt dat het piekeren je dagelijks functioneren beïnvloedt, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een professionele therapeut. Samen kunnen we werken aan manieren om de symptomen van het piekeren te verminderen en je leven weer in balans te brengen. Voel je vrij om ook voor een vraag of vrijblijvende kennismaking contact op te nemen. Je kan ook een intake gesprek plannen.

https://molenaarpsychologie.nl/wp-content/uploads/2020/12/cropped-UNADJUSTEDNONRAW_thumb_323d.jpg