Wandeltherapie
Deze techniek is precies zoals je al bedenkt: Wandelend therapie volgen. De omgeving en fysieke beweging zijn een belangrijk onderdeel van de sessie. Hieronder zal ik wat meer vertellen over wandeltherapie. Heb je vragen over deze vorm van therapie? Wil je graag een kennismaking en/of behandeling bij mij? Ik nodig je uit om contact met mij op te nemen. Dit kan heel gemakkelijk door hieronder op de groene knop te kliken.
Ontstaan van Wandeltherapie
Onderzoek naar wandeltherapie is nog jong en recent. Daarom kan de oorsprong niet met zekerheid vastgesteld worden. Ik geloof zeker in het doorgeven van inspiratie en dat ideeen op elkaar doorbouwen. Toch lees ik het verhaal ook met een korreltje zout wanneer wandeltherapie ons terug zou nemen naar de oude Griekse filosofen, zoals Aristoteles en Plato, die tijdens hun gesprekken vaak wandelden.
De moderne vorm van wandeltherapie begon zich te ontwikkelen met de opkomst van behavioristische psychologie in de jaren 1950 en 1960. Deze stroming binnen de psychologie gaat er vanuit dat de omgeving een belangrijke rol speelt in ons gedrag. Ook was er groeiende belangstelling naar een holistische benadering, waarbij alle aspecten van een persoon als belangrijk worden gezien. Zo volgde er een periode waar therapeuten experimenteerde met het combineren van traditionele therapeutische technieken met fysieke activiteit. Wandelen werd gebruikt om lichaam en geest in verbinding te brengen. Het bleek dat wandelen in de natuur een effectieve manier was om stress en angst te verminderen en om emoties te uiten en te verwerken.
Waar richt Wandeltherapie zich op?
Wandeltherapie heeft een groeiend aantal specifieke oefeningen en technieken die gericht zijn op de (indirecte) omgeving. Toch zou ik niet zeggen dat wandeltherapie zich specifiek ergens op richt. De reden hiervoor is dat wandeltherapie op zichzelf niet een techniek is. Je maakt tijdens het wandelen gebruik van bestaande therapieen en technieken. Deze zullen tijdens de therapie gebruikt worden. De oefeningen kunnen vertaald worden naar wandeltherapie technieken waardoor de omgeving direct of indirect gebruikt kan worden. Het geeft een geheel nieuwe set aan mogelijkheden en inspiratie om uit te putten.
Wat is het doel van wandeltherapie?
In contact komen met het eigen lijf door middel van fysieke activiteit en blootstelling aan de natuurlijke omgeving en daarmee de mentale gesteldheid te verbeteren. Simpel gezegd: Letterlijk en figuurlijk in beweging komen.
Hou rekening met de volgende zaken
Voorafgaand aan een wandeltherapie traject is het handig om rekening te houden met de volgende zaken.
Kleding: Je bent in beweging in de buitenlucht. Zorg voor passende kleding en schoenen waar je lekker in kan lopen.
Het weer: The show must go on. Ook met slecht weer. Dit heeft een doel. Vaak zijn deze omstandigheden een cadeau om te oefenen met een aantal psychologische concepten. Zorg ook goed voor jezelf door de juiste kleding en schoenen aan te doen. Neem eventueel een paraplu mee. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Met code oranje en rood annulleren we mogelijk de sessie in verband met veiligheid.
Verantwoordelijkheid: Blijf zelf goed letten op je eigen veiligheid in de omgeving. Let op gevaren zoals bijvoorbeeld losse stenen, wegen, fietsers of andere obstakels. Ook is het belangrijk om je eigen grenzen en fysieke beperkingen in de gaten te houden.
Meenemen: Neem eventueel voor jezelf wat eten en drinken mee. Denk bijvoorbeeld ook aan medicatie, zoals hooikoortspilletjes.
Voordelen
- We staan in deze therapie zij aan zij, in plaats van tegenover elkaar. Dit kan helpen met praten of het verwoorden van lastige onderwerpen.
- Door de beweging ben je bezig met zowel je mentale- als je fysieke gezondheid.
- Wandelen heeft een rustgevend effect, waardoor je makkelijker je gedachtenproces kan volgen.
- Je bent lekker buiten!
Kanttekeningen
Fysieke beperkingen zou het lastig kunnen maken om te wandelen. Ook kan ik de vertrouwelijkheid van de gesprekken niet garanderen. De buitenlucht is openbare ruimte en we zouden andere wandelaars, fietsers, etc. tegen kunnen komen die voor afleiding zorgen.
Voor mij is wandelen in de natuur nu enkel mogelijk op de woensdag middag. Dit omdat ik het anders niet red om van mijn praktijk en de wandeling heen en weer te reizen.
Zou je graag willen wandelen tijdens de therapie? Wil je nog kijken of het bij jouw behoeften past? Voel je vrij om contact met mij op om te nemen. Je kan met mij mailen of bellen. Gelijk een intake afspraak maken mag ook.