Rouw- en/of verliesverwerking

Psychologie

Rouw- en verliesverwerking (symptomen)

Iedereen maakt in het leven verlies ervaringen mee. Het proces om erbij stil te staan en ze te verwerken kan echter een ingrijpend en emotioneel proces zijn. Hieronder zal ik meer vertellen over verlies ervaringen en rouwverwerking symptomen. Heb je vragen voor mij of wil je bij mij in therapie? Voel je vrij om je verhaal aan mij te doen. Contact opnemen kan gemakkelijk door hieronder op de knop te klikken.

pexels-kat-smith-568021

Verlies

Iedereen heeft wel een idee bij klassieke ideeen van verlies; overlijden, baan/huis verliezen of huwelijk op de klippen. Er zijn echter nog veel meer vormen van verlies. Je kan ook rouwen om het verlies van de gezondheid van een dierbare (die nog wel leeft). De rouw zit in het verlies dat iemand niet meer beter wordt. Ook kan je rouwen om het verlies van jou oude zelf. Een stukje van jezelf kwijt raken kan een sterke rouw met zich mee brengen. Zo kan je een toekomstperspectief verliezen van een niet geleid/gelukt leven. Ook kan je (een vorm van) je identiteit verliezen, waarbij je een oude vorm van jezelf mist. Je kan je uiterlijk, ledematen, kennis, je rol verliezen en ga zo maar door. Verlies is een uitgebreid thema die ik in veel van mijn trajecten terug zie komen.

Rouwverwerking symptomen

Rouwen is de natuurlijke reactie om verlies te verwerken. Deze reacties zijn vaak "rauwe" emoties. Het proces van rouwen helpt je met de pijn om te gaan en verwerking op gang te brengen.

Maatschappelijk ligt de acceptatie van verlies nog vooral rondom overlijden van een dierbare. Hier mag openlijk over gerouwd worden. Mijn begrip van rouw is meeromvattend, namelijk; rouw is de emotionele reactie/uiting van verlies (elke soort verlies). Zo zou je kunnen rouwen om het verlies van een relatie, baan of thuis. Je kan ook rouwen om het verlies van een gevoel, je veiligheid, een droom of een idee. Je kan rouwen om een stukje van jezelf dat je verloren bent. Al deze ervaringen kunnen leidien tot rouwverwerking symptomen zoals gevoelens van depressie, angst en verwarring. Al deze ervaringen zijn waardig om te onderzoeken en hulp voor te zoeken.

Klachten bij rouw

Rouwverwerking symptomen kunnen intens en emotioneel proces zijn die kunnen leiden tot verschillende klachten. Er zijn veel verschillende manieren om te verliezen en dus te rouwen. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden die voor kunnen komen bij een rouwproces. Neem je eigen klachten altijd serieus, ook al wijken ze af van de voorbeelden hieronder.

  • Emotionele klachten: Deze komen vaak voor bij rouwverwerking. Je kunt je ontzettend verdrietig voelen en veel huilen. Het kan ook zijn dat je juist niet kan huilen. Daarnaast kan je ook last hebben van angst, boosheid, eenzaamheid, schuldgevoelens en hopeloosheid. Interesse of plezier rondom activiteiten kan ook afnemen.
  • Fysieke klachten: Je kan last hebben van vermoeidheid, slaapproblemen, verlies van eetlust, gewichtsveranderingen, spijsverteringsproblemen en hoofdpijn. Deze klachten kunnen je dagelijks leven beïnvloeden en het moeilijk maken om goed voor jezelf te zorgen.
  • Cognitieve klachten: Denk bijvoorbeeld aan concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren op taken of je werk en om beslissingen te nemen.
  • Gedragsmatige klachten: Je trekt je bijvoorbeeld terug, vermijd situaties of plaatsen die geassocieerd worden met het verlies en je kan veranderingen in je eet- en slaappatronen te ervaren.
  • Sociale klachten: Veranderingen in relaties met anderen, gevoelens van isolatie en het vermijden van sociale activiteiten kunnen optreden tijdens het rouwproces.

Fases van rouw

Hieronder staan de klassieke fases van rouw beschreven. Ik voeg ze toe omdat er vaak naar gerefereerd en gevraagd wordt. De fases kunnen door elkaar heen verlopen, over geslagen worden of terugkomen en iedereen heeft zijn eigen tempo. Wees daarom geduldig en vriendelijk voor jezelf tijdens dit proces.

  • Ontkenning: In de eerste fase van rouwverwerking kan het moeilijk zijn om te geloven dat het verlies daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Je kunt je gevoelens van verdriet en pijn ontkennen en proberen te vermijden.
  • Boosheid: In deze fase kun je je boos en gefrustreerd voelen over het verlies. Je kunt je afreageren op anderen of op jezelf, of je kunt het gevoel hebben dat het leven oneerlijk is.
  • Onderhandelen: In deze fase kun je proberen het verlies terug te draaien of te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld denken: "Als ik dit of dat doe, dan zal het verlies minder pijnlijk zijn."
  • Depressie: In deze fase kun je je verdrietig en somber voelen en kan het voelen alsof je vastzit in je emoties. Het kan moeilijk zijn om plezier te beleven aan dingen die je voorheen leuk vond.
  • Aanvaarding: In deze fase kun je beginnen met het aanvaarden van het verlies en het zoeken naar een manier om verder te gaan. Je kunt je richten op het creëren van een nieuwe toekomst zonder datgene wat je verloren hebt.

Verwerk rouw symptomen

Hieronder noem ik een aantal onderwerpen, die vaak belangrijk blijken in een therapie traject. Mogelijk bieden ze je nu al ondersteuning in je situatie. Voor je eigen proces van verwerking zal ik samen met je een op maat gemaakt plan maken. Gericht op de behoeften die voor jouw belangrijk zijn in verwerking.

1. Neem de tijd

Rouw en verliesverwerking is een individueel proces en er is geen "juiste" manier is om het te doorlopen. Je kunt bijvoorbeeld niet verwachten dat je je na een bepaalde tijd weer "beter" zult voelen. Het is belangrijk om jezelf de tijd en de ruimte te geven om te rouwen en om je emoties te voelen en te uiten. Probeer niet te oordelen over jezelf of over anderen tijdens dit proces, en wees geduldig met jezelf.

2. Vraag steun

Denk bijvoorbeeld aan familieleden, vrienden, collega's of een professionele hulpverlener. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er mensen zijn die om je geven en je willen helpen. Praat met hen over je gevoelens en herinneringen aan datgene dat je hebt verloren, en deel je zorgen en vragen. Als je je ongemakkelijk voelt om met bekenden te praten, kun je overwegen om contact op te nemen met een professional die ervaring heeft met rouw en verliesverwerking.

3. Creëer in 'nu' ruimte

Vindcreatieve manieren om in het heden te herdenken en te eren wat je bent verloren. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een fotoboek, het schrijven van een brief of gedicht, of het planten van een boom of bloemen zijn. Het kan ook helpen om deel te nemen aan activiteiten of evenementen die de persoon of situatie die je hebt verloren eren, zoals een herdenkingsdienst of een liefdadigheidsevenement.

4. Zelfzorg

Dit kan betekenen dat je goed voor je lichaam zorgt, zoals regelmatig slapen en bewegen, gezond eten en voldoende rust nemen. Het kan ook betekenen dat je tijd vrijmaakt voor ontspanning, zoals het luisteren naar muziek, het lezen van een boek of het mediteren. Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om je in deze moeilijke tijd uitgeput te voelen, dus wees aardig voor jezelf en neem de tijd die je nodig hebt om te herstellen.

Behandeling van rouwverwerking symptomen

Een goed behandel contact is altijd van groot belang. Bij deze klacht is het een minimale vereiste voor een effectieve therapie. Veel van de tijd in de sessies is gereserveerd voor jouw verhaal en het ontdekken van jouw rouwverwerking symptomen en jouw manier van verwerken. De therapeut die je spreekt moet goed kunnen aansluiten bij de manier waarop jij rouwt. Veiligheid en ruimte zijn voor vele belangrijk. Alleen met deze vereiste is het mogelijk om effectief aan de slag kunnen gaan met het verwerkingsproces.

Bij een gezond ondersteunend contact tussen ons zal ik me richten op het wegnemen van obstakels die jouw rouwproces in de weg kunnen staan. Zo kunnen we aan de slag met practische zaken vermijding, denkpatronen en probleem/oplossing vaardigheden. Tot slot gaan we werken aan je persoonlijke doelen en het (opnieuw) vormgeven van de toekomst.

In onze sessies ga je afwisselend actief en passief bezig met het verweken van het verlies. Zo zorgen we dat er voldoende tijd is om het verlies te ervaren en over je heen te laten komen. Ook ga je actief aan de slag met aanvaarding, pijn toelaten en je verlies een plekje te geven. Hier heb ik verschillende opdrachten en oefeningen voor.

Zoek je hulp?

Het proces van verwerking kan ik ondersteunen als psycholoog. De pijn van het verlies zal bij je blijven, maar ik kan je ondersteunen bij rouwverwerking symptomen in het opnieuw verbinden met jezelf, je omgeving en je leven. Voel je vrij om jouw verhaal aan mij voor te leggen. Samen kunnen we kijken of ik de juiste persoon ben om jouw te begeleiden. Dit kan je in een telefonisch gesprek of gelijk ontdekken in een intake sessie.

https://molenaarpsychologie.nl/wp-content/uploads/2020/12/cropped-UNADJUSTEDNONRAW_thumb_323d.jpg