Dankbaarheid

Psychologie

Dankbaarheid

Dankbaarheid is een vaardigheid die je kan ontwikkelen en je kan helpen op verschillende manieren in je leven. Hieronder vertel ik meer over dankbaarheid en hoe je het kan gebruiken. Heb je vragen over dit onderwerp, of wil je in behandeling bij mij? Hieronder kun je vrijblijvend contact met mij opnemen.

A low angle view of a tree covered in green leaves under the sunlight at daytime

Dankbaarheid

Laat ik beginnen met dat ik dankbaarheid beschouw als een houding die je aan kan nemen. Dit is anders dan je meestal leest, aangezien dankbaarheid bijna altijd omschreven wordt als een 'positieve emotie'. Ik snap waar het idee vandaan komt, aangezien dankbaarheid vaak hand in hand komt met prettige emoties. Toch ben ik er van overtuigd dat je dankbaarheid kan trainen, waardoor het een vaardigheid is. Dit is goed nieuws, want over een vaardigheid heb je invloed.

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid komt voort uit de interpretatie die we hebben van gebeurtenissen. Deze houding is waarderend en richt zich op wat er goed gaat in plaats van wat er ontbreekt. Het is dus een keuze die je bewust kan maken, ondanks de omstandigheden. Op deze manier kan je jezelf trainen om dankbaar te zijn, terwijl niet alles goed hoeft te gaan in je leven. Pijn en nare emoties kun je tegelijk met dankbaarheid ervaren. Hiermee is het dus geen oplossing voor een 'positief (emotioneel) leven'. Emoties blijven namelijk niet beinvloedbaar, want ze zijn reacties op wat er gebeurd. Wel heb je invloed op de interpretatie en houding die je aan neemt op wat er gebeurd. Laten we kijken hoe we dit meer dankbaar kunnen maken, mocht dat passend zijn voor jou.

Hoe kan je werken aan dankbaarheid?

Hieronder staan een aantal tips voor het schrijven van een dankbaarheidsdagboek. Hierin schrijf je elke dag 3 zaken op waar je dankbaar voor bent. Ook als er daarnaast onprettige emoties bestaan, kun je de situatie of gebeurtenis gebruiken.

Het dankbaarheidsdagboek is het meest onderzocht in wetenschappelijk onderzoek over dankbaarheid. Het kan je helpen meer tevreden te zijn, depressie, pijn en stress te verminderen en je slaapkwaliteit te verbeteren. Let op! Er is geen eenduidig resultaat geboekt voor de langere termijn effecten. Wanneer je de oefening niet voortzet zou je terug kunnen vallen in je oude situatie. Hierdoor is het advies dat je dankbaarheid een vaste plek geeft in je dagelijkse routine.

Hopelijk helpen de tips je met het starten en onderhouden van de oefening.

Klein is fijn

Je kan dankbaar zijn over grote en levensveranderende zaken. Het mag ook iets kleins zijn, zoals; iets lekkers drinken, een opmerking, mooi beeld, etc. Stil staan bij het kleine en grote helpt je om de houding van dankbaarheid op veel gebeurtenissen te ontwikkelen.

Gewoon is bijzonder?

ZIjn er eenvoudige dingen in je leven waar je dankbaar voor bent? Mogelijk zijn er zaken die je normaal vindt en die je daarmee voorlief neemt. Hoe zou je leven zijn zonder wasmachine, smartphone, koelkast, internet, dak, muren, planten, tafel, etc?

Nu? NU!

Alles gaat voorbij, je leven, seizoenen, vakanties, kinderen groeien op, etc. Het besef van een einde kan ook inspireren. Stel niet uit wat er belangrijk is. Waardeer het nu al, in plaats van wanneer het weg is.

Waardeer tegenslag?

Je hoeft je niet dankbaar te voelen over nare gebeurtenissen of nare gevolgen (ziekte, conflict, ontslag, etc). Je kan wel je weerbaarheid vergroten door achteraf te kijken naar gevolgen waar je dankbaar voor bent. Ben je bewuster gaan leven, heb je kwaliteiten ontwikkeld, waardeer je nu bepaalde relaties meer, ben je sterker geworden? Het kan helpen om tegenslagen te verwerken.

Olie voor je relatie(s)

Waardeer wat anderen voor jou betekenen en doen. Juist wanneer je het moeilijk hebt, is de hulp van andere mensen belangrijk. Een vriendelijk gebaar, praktische hulp, emotionele steun, opbouwende kritiek, etc. Kijk ook of je de waardering kan uiten aan de ander. Dankbaarheid help je om verbonden te zijn met de mensen om je heen en kan je als olie zien voor je relatie(s).

Behandeling

Het dankbaarheidsdagboek komt wel eens voor als onderdeel van de therapie die ik geef. De oefening is redelijk populair geworden, dus er zijn ook wel mensen die de oefening zelfstandig starten. Mijn taak is dan vooral om wat meer informatie te geven en de oefening te ondersteunen.

In de behandeling kan ik je helpen met ontdekken hoe je je focus kan verplaatsen, hoe je meer waardegericht kan leven en hoe je de vaardigheid van dankbaarheid kan ontwikkelen.

Wil jij deze vaardigheid ook (verder) ontwikkelen?

Graag help ik je verder. Wees welkom om je vragen te stellen en/of bij mij in therapie te komen. Het helpt om gelijk je beschikbaarheid op te geven, zodat ik je kan bellen op een moment die jou uitkomt. Je kan ook gelijk een intake gesprek plannen op de datum en tijd dat het goed uitkomt voor jou.

https://molenaarpsychologie.nl/wp-content/uploads/2020/12/cropped-UNADJUSTEDNONRAW_thumb_323d.jpg