Angst
Het kan ingrijpend zijn in je leven, of je nu last hebt van paniek, sociale angst een fobie of een andere vorm van angst. Hieronder vertel ik je graag wat meer over angst. Heb je vragen of wil je bij mij in therapie? Laat hieronder vooral je gegevens achter zodat ik jou op een moment kan bellen, die jouw uitkomt.
Wat is het?
Angst is een emotie die we allemaal wel eens ervaren. Het is een natuurlijke en normale reactie van je lichaam op een waargenomen bedreiging, of die nu echt is of ingebeeld. De emotie kan bijvoorbeeld optreden wanneer je je bedreigd voelt door een situatie, persoon of object, of wanneer je je zorgen maakt over iets dat in de toekomst kan gebeuren.
Fysiek gezien kan angst zich op verschillende manieren uiten, zoals een snellere hartslag, zweten, trillen, of een gevoel van beklemming op de borst. Hoewel angst soms nuttig kan zijn om je te beschermen tegen gevaar, kan het ook oncontroleerbaar en overweldigend worden, waardoor het je dagelijks leven beïnvloedt. Als je merkt dat angst een probleem voor je wordt, kan het raadzaam zijn om hulp te vragen bij een hulpverlener.
Diagnose
Er zijn veel verschillende vormen van angst waar je hulp voor kan vinden. Deze onderstaande vormen zijn puur ter kennisgeving. Zelf diagnostiseer ik niet in mijn praktijk. Het zou ook kunnen dat angst voor jou een grote klacht is en dat je jezelf hieronder niet terug leest. Er zijn namelijk nog veel meer vormen die ik hieronder nog niet noem.
Paniekstoornis
Bij een paniekstoornis krijg je regelmatig plotselinge en intense angst- of paniekaanvallen. Deze aanvallen gaan gepaard met symptomen zoals hartkloppingen, benauwdheid, zweten en trillen.
Sociale angststoornis
Bij een sociale angststoornis ervaar je angst in sociale situaties. Je hebt bijvoorbeeld angst om te spreken in het openbaar, of om kritiek te ontvangen van anderen.
Gegeneraliseerde angststoornis
Bij een gegeneraliseerde angststoornis ervaar je langdurig en overmatige angst en piekeren over alledaagse zaken en situaties, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is.
Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD)
Bij OCD heb je last van obsessies en/of compulsies. Obsessies zijn ongewenste gedachten of beelden die steeds terugkomen, zoals de angst om besmet te raken met ziektekiemen. Compulsies zijn handelingen of rituelen die je steeds opnieuw uitvoert om de obsessies te verminderen, zoals herhaaldelijk handen wassen.
Specifieke fobie
Bij een specifieke fobie heb je een extreme angst voor een specifieke situatie, object, dier of plaats. Bijvoorbeeld hoogtevrees of bang voor spinnen.
Posttraumatische stresstoornis (PTSS)
PTSS kan ontstaan na het meemaken van een traumatische gebeurtenis, zoals een ongeluk, geweldsmisdrijf of natuurramp. Je kunt last krijgen van herbelevingen, nachtmerries, vermijding van situaties die herinneren aan het trauma, prikkelbaarheid en slaapproblemen.
Hypochondrie
Bij hypochondrie ben je obsessieve bang of gestresst om een ernstige ziekte te hebben, terwijl er medisch gezien weinig tot niets aan de hand is.
Agorafobie
Bij agorafobie ben je bang voor situaties of plaatsen waaruit het moeilijk is om te ontsnappen, zoals drukke plekken of openbare ruimtes. Dit kan gepaard gaan met paniekaanvallen.
Wat kan je nu al voor jezelf doen?
Het is lastig om zelf bezig te gaan met oefeningen omdat ze vaak tegen je eigen intuitie in gaan. Daarom zou ik (een aantal) gesprekken met een hulpverlener aanraden. Om je toch zo snel mogelijk al wat mee te geven staan hieronder een aantal tips die je zelfstandig thuis kan toepassen. Hopelijk geeft het je een start voor de dagen die het kost om een intake afspraak te maken.
1. Adem uit
Er zijn ongelofelijk veel ademhaling oefeningen te vinden op het internet. Kijk eens of je oefeningen kan vinden, die je helpen ontspannen. Bijvoorbeeld: Probeer meer seconden uit te ademen dan in te ademen. Hou dit een aantal minuten vol.
2. Middelen
Alcohol, koffie, sigaretten, wiet en andere (hard) drugs zijn vaak niet helpend bij angst. In een GGZ instelling wordt je vaak verplicht om te minderen of te stoppen bij een behandeling. Ze kunnen je stress systemen aanwakkeren, waardoor je lichaam in een actie modus gaat, waardoor je meer angst ervaart. Kijk eens wat de invloed van middelen is. Je kan ook kijken naar wat je eet en drinkt. Let hierin vooral op suiker.
3. Dagboek
Hoe meer informatie je verzameld, des te makkelijker ontdek je patronen. Houd je angst bij (hoe vaak, wanneer, waar, wat voel je, etc). Je kan ook opnemen hoe hoog je angst was. Eventueel haal je hier zelf patronen uit, anders heb je alvast mooi voorwerk gedaan voor een behandeling bij mij en kan ik je helpen chocolade te maken van je aantekeningen.
4. Confrontatie
In je eigen weg en tempo, probeer je bloot te stellen aan (een onderdeel van) je angst. Houd dit vol! Angst vergelijk ik als een olie vlek op het water, waarbij de angst telkens groeit als je iets vermijd waar je angstig voor bent. Probeer dit proces om te draien of tegen te houden door je angst te (blijven) confronteren.
Behandeling volgens CGT protocol (ggz)
De behandelingen die bij mij vaker voorkomen zijn bij klachten die lijken op een paniekstoornis, fobie, OCD klachten, binding- en verlatingsangst of sociale angst. Deze klachten diagnostiseer ik nooit, aangezien dit niet bij mijn dienst past. Ik zal met je kijken waar voor jou de behoefte ligt. Een protocol CGT behandeling kan goed passen (net zoals ik die in een GGZ instelling zou bieden). Waar nodig pas ik het protocol aan en/of werk ik met andere methodieken en oefeningen.
In de behandeling komt altijd wel een vorm van psycho educatie terug. Ik zal je meer uitleggen over hoe je angst werkt, hoe hij vergroot en wat we kunnen doen om de klachten te verkleinen. Hierbij kan ik je stap voor stap uitleggen wat we gaan doen in een behandeling, wat je kan verwachten, wat de uitdagingen zullen zijn, wat je aan resultaat kan verwachten, etc. Zo kan je met vol vertrouwen starten met de behandeling en heb je tijdens de behandeling helder waar je mee bezig bent en waarom. Zeker rondom angst is het terecht dat het een veilige omgeving is waarin je weet waar je aan toe bent en wat er zal gebeuren (en hoe).
Behandeling bij Molenaar Psychologie
Angst kan zich op zo veel verschillende manieren uiten, waardoor het belangrijk is om een behandeling op maat te bieden. Ik zal samen met jou kijken welke behandeling het beste bij je past. Mogelijk gek om te lezen: Angst vind ik leuk om te behandelen. Er zijn zeker wat rotte taken om door heen te ploeteren, maar samen kunnen we veel resultaat boeken. Dit vind ik heel waardevol en dankbaar werk. Het is interessant om steeds weer te kijken wat voor jou zal werken en hoe we ervoor zorgen dat je los kan komen van de angst. Het bevrijdende gevoel los zien komen is geweldig om mee te maken en te ondersteunen. Als je denkt dat je baat zou kunnen hebben bij therapie van mij, neem vooral contact op. Ik sta klaar om je verder te helpen.
Heb je last van angstklachten en wil je hier graag hulp bij? Neem dan gerust contact op met Molenaar Psychologie. Samen werken we aan een oplossing. Voel je ook vrij om vragen te stellen of kennis te maken met mij (Merel) zodat je kan kijken of ik bij je pas als therapeut. Of plan gelijk een intake sessie.