Kortdurende Oplossingsgerichte Therapie (KOT)
Deze therapie richt zich op het hier en nu en is gericht op het behalen van resultaten op korte termijn. Het is een effectieve en efficiënte vorm van therapie je in staat stelt te focussen op oplossingen en je leven te verbeteren. Neem contact op met mij voor vragen over deze therapievorm of een behandeling bij mij.
Richten op oplossingen
KOT is in het begin van de jaren 80 ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg, die beiden werkten bij het Brief Family Therapy Center in Milwaukee. Ze waren op zoek naar een effectieve en efficiënte manier van therapie die zich richtte op het hier en nu, in plaats van het verleden.
Ze ontdekten dat door zich te richten op oplossingen in plaats van problemen, cliënten sneller vooruitgang boekten. In plaats van te graven in het verleden en te proberen de oorzaak van het probleem te vinden, richt KOT zich op het identificeren van gewenste uitkomsten en het ontwikkelen van concrete stappen om daar te komen.
Waar richt KOT zich op?
Kortdurende Oplossingsgerichte Therapie richt zich voornamelijk op het identificeren en ontwikkelen van concrete oplossingen voor de problemen waar je mee te maken hebt. In plaats van te focussen op het probleem zelf, richt KOT zich op het identificeren van gewenste uitkomsten en het ontwikkelen van concrete stappen om daar te komen.
KOT is gebaseerd op een aantal principes, waaronder het idee dat de cliënt de expert is van zijn eigen leven, dat verandering mogelijk is en dat kleine veranderingen kunnen leiden tot grote resultaten. De therapeut fungeert als een facilitator die je helpt zijn doelen te identificeren en begeleidt bij het vinden van oplossingen.
Wat is het doel van KOT?
Repareer niets dat niet gebroken is.
Doe meer van wat werkt.
Als iets niet werkt, doe iets anders.
Een aantal principes van KOT
ACT is geen vaststaand protocol waar je doorheen werkt. In plaats daarvan ga je met je therapeut kijken waar je nog graag in wilt ontwikkelen en met dat principe ga je aan de slag.
Focus op oplossingen: "Alles wat je aandacht geeft, groeit" - Aristoteles. KOT richt zich niet op probelmen, maar op uitkomsten en oplossingen.
Mensen zijn competent: Je beschikt al over allerlei kwaliteiten, vaardigheden en kennis die jouw helpt om verder te komen. Kijk maar naar hoe ver je tot nu toe al in je leven bent gekomen, ondanks de belemmeringen!
Cliëntgericht: Jij als cliënt bent de expert van jouw eigen leven. Ik als therapeut faciliteer je in jouw doelen identificeren en je begeleidt bij het vinden van oplossingen.
Positieve focus: We kijken naar wat er wel werkt en wat er goed gaat in je leven. Bijvoorbeeld door uitzonderingen te ontdekken (oftewel momenten waarop het probleem zich niet voordeed of minder aanwezig was).
Kleine stappen: KOT gaat uit van de gedachte dat verandering mogelijk is, hoe klein ook. Door het zetten van kleine stappen kan je makkelijker vooruitgang boeken. Het gaat om het ingang zetten van beweging.
Toekomstgericht: KOT richt zich op de toekomst en op het behalen van gewenste uitkomsten. Door te werken met doelen die je zelf hebt gesteld, kan de therapie leiden tot veranderingen.
Korte termijn: KOT is gericht op het behalen van resultaten op korte termijn. De therapie is bedoeld om snel vooruitgang te boeken en concrete oplossingen te vinden voor de problemen waar je mee te maken hebt.
Effectiviteit
KOT is een effectieve vorm van therapie die kan helpen vooruitgang te boeken en concrete oplossingen te vinden. Het is eschikt voor een breed scala aan problemen en stoornissen, waaronder depressie, angst, trauma, verslaving, relatieproblemen, en meer. Deze therapie is gericht op zo snel mogelijk resultaten behalen, waardoor je snel verbetering kan merken. Hiermee is de therapie mogelijk kostenbesparend in vergelijking met andere therapie vormen.
Kanttekeningen
KOT kan onvoldoende diepgang bieden voor complexere problemathiek. Het is een meer oppervlakkige aanpak. Ook kan KOT daarom soms weinig progressie boeken, omdat er te weinig aandacht wordt besteedt aan de klacht en wat deze in stand houdt). KOT richt zich op het oplossen van symptomen in plaats van op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van een probleem. Dit kan leiden tot tijdelijke verbeteringen in plaats van duurzame veranderingen. Tot slot kan met te veel optimisme de realiteit van de situatie over het hoofd worden gezien.
Eigen ervaring met KOT
Deze methodiek stamt nog af van een oude stage van mijn studie Toegepaste Psychologie. Deze vorm pas ik in de therapie veel toe. Ik vind het mooi om mijn gesprekspartner zelf in de 'macht' te zetten en met eigen doelen te laten werken. Mijn taak als therapeut is goed aansluiten en respectvol om te gaan met jouw wensen en mogelijkheden. Verder mag ik alle successen aanmoedigen en blijven ontdekken wat er goed gaat en wat er nog meer mogelijk is. Complimenten zijn een belangrijk onderdeel van de KOT en die heb ik altijd wel te geven (waar gewenst). Uiteindelijk ben jij de gene die aangeeft of de therapie werkt, dus het is belangrijk dat ik samen met je daar naartoe werk. Ik vind mijn werk erg leuk!
Benieuwd geworden naar deze vorm van therapie? Neem contact met mij op om te kijken of Oplossingsgericht Werken bij jou behoeften past. Dit doe je gemakkelijk door op de knop hieronder te klikken.