Zware depressie symptomen

Psychologie

pexels-alex-green-5700186

Zware depressie, suicidaliteit en comorbide klachten

Hieronder vertel ik meer over zware depressie symptomen, suicidaliteit en hoe en waar je het beste hulp kan vinden.

Zware depressie

Het hebben van een zware depressie kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt het gevoel hebben dat je vastzit in een donkere put, en het kan heel moeilijk zijn om te zien hoe je ooit weer gelukkig kunt worden.

Een aantal symptomen die je zou kunnen ervaren bij een zware depressie zijn onder andere: aanhoudende somberheid, verlies van interesse in dingen die je normaal gesproken leuk vindt, veranderingen in je eetlust, significant gewichtstoename of -verlies, slaapproblemen, vermoeidheid, gevoelens van waardeloosheid of een schuldgevoel, een vertraagd gevoel, concentratieproblemen, verwarring, angst en suïcidale gedachten.

Suicidaliteit

Suïcidale gedachten zijn een ernstige complicatie van depressie. Het kan zijn dat je je zo hopeloos voelt dat je het idee hebt dat de wereld beter af zou zijn zonder jou. Als je ooit suïcidale gedachten hebt, is het heel belangrijk om hulp te zoeken. Dit kan betekenen dat je contact opneemt met een hulpverlener of dat je naar de eerste hulp gaat.

Comorbide klachten

Wanneer er sprake is van comorbide klachten, bijvoorbeeld een depressie met psychose klachten, kan dit extra moeilijk zijn. Psychoseklachten kunnen inhouden dat je dingen hoort, ziet, voelt of gelooft die niet echt zijn. Dit kan heel beangstigend zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je stemmen hoort die je vertellen dat je slecht bent of dat je iets verkeerd hebt gedaan. Dit kan bijdragen aan gevoelens van angst en depressie.

Mijn praktijk

Voor klachten als deze kan ik een overgangstraject aanbieden. Dit houdt in dat ik geen behandeling aanbied bij zware depressie klachten, suicide klachten of psychose klachten. Wel kan ik ondersteuning bieden om je bij de juiste zorgaanbieder te plaatsen. De reden dat ik geen behandeling aan ga is mijn type pratijk. Op dit moment ben ik een eenmanszaak zonder achterwacht, secretariaat of medisch personeel. Voor dit soort klachten wens ik voor mijn clienten dat ze 24/7 terecht kunnen bij een hulpverlener. Ik kan dat in mijn eentje simpelweg niet bieden.

In een overgangstraject begeleid ik je in het vinden van de juiste zorg. Waar mogelijk kunnen we behandelen op andere klachten of voorbereiden op de behandeling de die je zal krijgen.

Hulp zoeken

Als je last hebt van een zware depressie, suïcidale gedachten of comorbide klachten, is het belangrijk om hulp te zoeken. Dit kan betekenen dat je contact opneemt met je huisarts, een hulpverlener of de crisisdienst. Er zijn behandelingen beschikbaar die kunnen helpen, zoals therapie en medicatie. Het kan ook helpen om een ondersteunend netwerk van vrienden en familie op te bouwen. Weet dat er altijd hoop is en dat je niet alleen hoeft te zijn in deze moeilijke tijd.

Huisarts

In Nederland kun je contact opnemen met de huisartsenpraktijk bij jou in de buurt als je je zorgen maakt over je mentale gezondheid. De huisarts kan je begeleiden bij het vinden van de juiste hulp en eventueel doorverwijzen naar een specialistische zorgverlener, zoals een psycholoog of psychiater.

Huisartsenpost

Als je buiten de openingstijden van de huisartsenpraktijk hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met de huisartsenpost. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in het weekend of 's avonds laat. Je kunt het telefoonnummer van de huisartsenpost vinden op de website van jouw huisartsenpraktijk. Schroom niet om ze te bellen, juist voor deze zaken bestaat er zo iets als een huisartsenpost.

Crisisdienst

Als je op dit moment in crisis bent en direct hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met de crisisdienst. De crisisdienst is 24/7 bereikbaar en biedt acute hulp aan mensen in psychische nood. Je kunt de crisisdienst bereiken via de huisarts, huisartsenpost of de politie. Het kan zijn dat er een afspraak wordt gemaakt voor een gesprek op de crisisdienst, of dat er hulpverleners bij jou thuis langskomen. Het nummer van de crisisdienst in Groningen is 050 5223555.

Woon je niet in Groningen maar heb je een crisisdienst nodig? Google dan op 'crisisdienst' + 'jouw woonplaats' voor de crisisdienst in jou regio.

Vrijwillige diensten

Voor een anoniem luisterend oor kun je 24/7 bellen naar de luisterdienst of de zelfmoordpreventielijn 113. Deze diensten hebben opgeleide vrijwilligers en professionals die je kunnen ondersteunen.

Luisterlijn
- Bel naar 0900 0767
- Chat en mail via de website www.deluisterlijn.nl

Zelfmoordpreventielijn
- Bel naar 0800 0113
- Chat op via de website www.113.nl

Herken je jezelf in deze klachten?

Mochten deze klachten herkenning oproepen, raad ik aan om hulp in te schakelen zoals hier boven beschreven is. Steun jezelf of een ander door samen op weg te gaan naar herstel. Neem de eerste stap naar een verbetering van jouw kwaliteit van leven. Voel je vrij om voor een vraag of vrijblijvende kennismaking contact op te nemen. Ik kan je helpen om de juiste zorg te vinden.

https://molenaarpsychologie.nl/wp-content/uploads/2020/12/cropped-UNADJUSTEDNONRAW_thumb_323d.jpg