Chronische depressie

Psychologie

Depressie

Depressie komt helaas veelvoudig voor. Graag geef ik wat meer informatie over wat depressie inhoud, hoe het zich manifesteeert, wat je kan doen, ook bij een chronische depressie, en wat er gebeurd in een behandeling. Vragen? Aarzel niet om contact op te nemen.

pexels-alex-green-5700186

Depressie

Depressie is een veel voorkomende psychische aandoening waarbij je je vaak down, hopeloos of machteloos voelt. Iedereen heeft wel eens een rot- of baaldag. Ook maakt iedereen sombere periodes mee. Er wordt gesproken van een (chronische) depressie als de gevoelens langduriger en heviger zijn. Het kan invloed hebben op je dagelijkse activiteiten, werk, relaties en algehele kwaliteit van leven.

De GGZ spreekt van een 'gewone' depressie, als er sprake is van een (of meerdere) periode(s) waarin je een langere tijd somber of neerslachtig bent.

Diagnose

Er zijn meerdere subtypen die onder depressie vallen. Ter informatie zal ik het een en ander hieronder benoemen. Het kan je helpen om te herkennen in wat voor een situatie je zelf zit en bij de juiste hulp te komen. Belangrijk om te weten is dat ik in mijn behandelingen deze symptomen en klachten aanpak en niet diagnostiseer. Als je een diagnose traject wilt, dan zal je naar je huisarts moeten om een doorverwijzing te krijgen naar bijvoorbeeld een GGZ instelling. Mocht je behandeling willen rondom een van deze klachten? Dan ben je welkom om bij mij aan de bel te trekken. Ik neem elke vorm van somberheid en depressie serieus.
Vraag een gesprek met mij aan om te kijken hoe ik in jouw situatie kan helpen.

Chronische depressie

Chronische depressie, ook bekend als dysthimie, is een aandoening waarbij de symptomen van depressie langer dan twee jaar aanhouden. Meestal zijn de symptomen lichter dan een 'gewone' depressie. Toch wordt deze vorm als zwaarder ervaren, omdat de symptomen aanhoudend zijn en het leven belemmeren.

Bipolair / Manisch depresief

Dit is een vorm van depressie waarbij je perioden van manie of hypomanie en perioden van depressie ervaart. Dit betekendt dat je blije, energieke en opgewerkte periodes ervaart, afgewisselt met somberheid. Het kan eenmaal gebeuren of vaker afwisselen en in verschillende vormen en maten.

Postpartum depressie

Er wordt gesproken van een postpartum depressie als je depressief wordt binnen 4 maanden van de geboorte van je kind. De meestvoorkomende symptomen zijn het hebben van depressieve gevoelens en het niet kunnen genieten van de baby. Het kan zowel invloed hebben op je eigen gezondheid als op de band die je opbouwd met je kind. Deze vorm komt veel voor, maar wordt helaas weinig over gesproken.

Seizoensgebonden depressie

Er wordt gesproken van zo'n soort depressie wanneer de depressieve stemming alleen voorkomt tijdens het voorjaar, najaar en/of de winterperiode. Daarom staat deze vorm ook wel bekend als winterdepressie. De biologische klok raakt verstoort door het verschil in daglicht. Het hormoon melatonine wordt vaak gelinkt aan deze variant van depressie en behandeld met lichttherapie. Symptomen van een winterdepressie zijn: somber en neerslachtig zijn, terugtrekgedrag, veel slapen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, veel eten en een toename van het gewicht.

Psychotische depressie

Dit is een vorm van depressie waarbij de patiënt ook psychotische symptomen ervaart, zoals waanbeelden en hallucinaties. Het is een complexe aandoening en kan een uitdaging zijn om juist te diagnoseren en te behandelen. Een psychotische depressie kan ernstig zijn en het is hierom belangrijk om onmiddellijk professionele hulp te zoeken. Psychoses worden soms eerder door de omgeving gesignaleerd. Vertoon jij of iemand in je omgeving deze symptomen? Dan raad ik aan om gelijk de desbetreffende huisarts te bellen voor een diagnose, verwijzing en behandelingsplan. Op de pagina hieronder voor zware depressie symptomen, vertel ik meer over hoe je contact kan zoeken.

Zware depressie symptomen & Suicidaliteit

Zware depressie symptomen omvatten ernstige symptomen zoals verlies van interesse in activiteiten die ooit plezierig waren, chronische depressie, significant gewichtstoename of -verlies, slaapproblemen, gevoelens van waardeloosheid en suïcidaliteit. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als je deze symptomen ervaart. Ik raad aan om gelijk de desbetreffende huisarts of crisisdienst te bellen voor de juiste hulp. Lees met de knop hier rechts boven verder over hoe je dit kan doen.

Zelfzorg

Ik zou zeker aanraden om met een professional te praten als je een (chronische) depressie hebt. Om je op dit moment zo goed mogelijk verder te helpen, geef ik je graag al een aantal dingen mee. Zo kan je zelfstandig een start maken.

Let op! De tips hieronder zijn er om je te helpen. NIET om jezelf te bekritiseren of te pijnigen als je het niet doet of het niet lukt om het te doen. Depressie zie ik als een zwaar en donker monster dat je weerhoud van alle actie. Het is niet jouw schuld wanneer het moeilijk is om gezonde taken te volbrengen. Verwacht ook niet dat je er van zal genieten of er plezier van zal ondervingen. Het is puur om je al een stukje op weg te helpen. Hier komen ze, op volgorde van wat je eerst kan doen, tot wat er later van belang is.

1. Gezond lichaam

Werk aan een gezond lichaam door beweging, gezonde voeding en een slaap ritme.

2. Gezonde relaties

Neem initiatief in sociaal contact en in de relaties met mensen om je heen.

  • Kijk of je gebruik kan maken van ondersteuning die er beschikbaar is in jouw omgeving, zoals; familie, vrienden, collega's, steungroepen, etc.
  • Wees open en eerlijk over je emoties en gevoel naar je dierbaren. Dit helpt met verwerking van je eigen emoties en verbetering van de relatie.
3. Zelfontwikkeling

Ontwikkel jezelf door te schrijven over je eigen gevoel, gedachten, dag, emoties, lichamelijke sensaties, herinneringen, en elke andere optie. Het helpt je onbewuste zaken bewust maken en het helpt met verwerking.

4. Geduld

Een depressie is een uitputtende en aangrijpende aandoening en iederen herstelt op een eigen tijd. Uit een depressie komen is een moeilijk proces waar terugval normaal is. Probeer gestaag en geduldig te blijven werken aan verbetering.

In behandeling besteed ik aandacht aan de bovenstaande onderwerpen en vul ik aan waar nodig. Ik kan meer opties en uitleg geven. Ook kan ik je meer vertellen over de hoe en waarom.

Chronische depressie behandeling

Een (chronische) depressie is behandelbaar en herstel is mogelijk met de juiste zorg en ondersteuning. Behandelingen kunnen psychotherapie, medicijnen of een combinatie van beide omvatten. Als psycholoog richt ik mij op therapie waarin we gericht zijn op het verbeteren van de symptomen en het herstel van het dagelijkse functioneren. Zo kunnen we bezig met het verbeteren van je emotionele welzijn en het omgaan met uitdagingen die daarbij opkomen. Tijdens een behandeling vergaar je meer zelfkennis en ontwikkel je vaardigheden die je kan gebruiken in de omgang met depressieve gedachten en gevoelens. We kunnen ook werken aan het uitbreiden en versterken van je relaties en je zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Elke behandeling is gericht op de individuele behoeften die naar boven komen in het traject en afhankelijk van het doel dat je hebt. Wees open en eerlijk over waar je mee kampt, zodat we een goed plan kunnen maken voor je. Als je denkt dat je baat zou kunnen hebben bij therapie van mij, neem vooral contact op. Ik sta klaar om je verder te helpen.

Herken je jezelf in deze klachten?

Mochten de klachten van een (chronische) depressie herkenning oproepen, raad ik aan om hulp in te schakelen. Steun jezelf of een ander door samen op weg te gaan naar herstel. Neem de eerste stap naar een verbetering van jouw kwaliteit van leven. Mijn praktijk ondersteunt je hier graag in. Voel je vrij om ook voor een vraag of vrijblijvende kennismaking contact op te nemen. Liever gelijk een intake plannen? Dit kan natuurlijk ook door hieronder op de knop te klikken.

https://molenaarpsychologie.nl/wp-content/uploads/2020/12/cropped-UNADJUSTEDNONRAW_thumb_323d.jpg